Az óvodapedagógusok viszonyulása a sajátos nevelési igényű és az autizmus spektrum zavarral élő gyerekek integrált óvodai neveléséhez - Fehér Ágnes (2021)
A 2012/13-as és a 2018/19-es tanév között kb. 43%-kal nőtt a sajátos nevelési igényű óvodások száma, akiknek ekkor már a 82%-át integráltan nevelték Magyarországon, többségi óvodákban. Ennek okán egyre fontosabb szakmai kérdéssé válik a gyógy- és a többségi pedagógiában a sikeres együttnevelés, melynek meghatározó szubjektív feltétele a befogadó pedagógus. Ebből kiindulva, a több szegmensből álló kutatásom egyik elsődleges célja volt felmérni, miként vélekednek az óvodapedagógusok a sajátos nevelési igényű gyerekek és azon belül az autizmus spektrum zavarral élő gyerekek integrációjáról. Az eredmények alapján elmondható, hogy bár az integráció egyre népszerűbb, a többségi óvodapedagógusok zömének a pályán eltöltött évektől függetlenül nehezséget jelent annak gyakorlati megvalósítása. A legtöbben úgy vélik nem adottak az integráció optimális tárgyi és személyi feltételei, sem a kielégítő szakmai tudás a sikeres együttneveléshez.