A szülők és a pedagógusok szerepe az egészséges életmód kialakításában A testmozgás jelentősége - Bajner Boglárka Anna (2021)
A szakdolgozatom témája a szülők és a pedagógusok szerepe az egészséges életmód kialakításában és a testmozgás jelentősége. Óvodáskorban rendkívül fontos megalapozni az egészséges életmódot, mivel a táplálkozás, a higiénia, a testmozgás egész életünket áthatja. Ebben a szülők, illetve az óvodapedagógusok játszanak nagy szerepet, hiszen a gyermekek számára ők a példaképek. Ebben az időszakban a gyermekek még nagyon fogékonyak, könnyen sajátítják el az óvodában és az otthon tanultakat. A pedagógusok a mindennapos testnevelések során felfrissítik, fejlesztik, és rendszeresen átmozgatják a gyermekek szervezetét. A szülők feladata, hogy udvari játékot, kirándulást, otthoni edzést szervezzen a gyermekének, amivel a helyes életmódra és mozgásra neveli. A sportolás célja, hogy a gyermek megtapasztalja a testmozgás örömét és sikerét. Hasznos, ha a gyermek kiskorban minél többfajta sportágat ki tud próbálni. Ennek következtében a későbbiekben el tudja majd dönteni, hogy melyikben tehetséges. A sportág kiválasztására nagy hatással van a szülő döntése, illetve a sportolási lehetőségek a gyermek környezetében. Fontos, hogy a szülők és az óvodapedagógusok egészségtudatosan gondolkodjanak és a sportot előnyben részesítsék.