Kommunikációs technikák alkalmazása és hatásuk az úszásoktatás során - Mór Anna (2021)
Az élet minden területén nélkülözhetetlen a kommunikáció, így az óvodáskorú gyermekek életében is. Akárcsak a kommunikáció, a sport is létfontosságú az óvodás korosztály számára, ezen belül pedig az úszás az egyik legjobb opció a rengeteg jótékony hatása miatt. Az úszásnak nem csak intézményes kereteken belül (óvoda), hanem azon kívül is jelen kellene lennie. A szülő- gyermek-edző közötti információcsere nélkülözhetetlen a gyermek beilleszkedése, fejlődése szempontjából. Egyesével is fontos kitérni az egyes felekre, hiszen így jobban átláthatóvá válik a közöttük kialakult kapcsolat és annak következményei. Emellett pedig a szülő-edző, edző-gyermek, gyermek-szülő párosok kommunikációja is számottevő. A gyermekekre nagy hatással van a környezetük, a körülöttük lévő emberek és tárgyak is. Így beilleszkedésüket segítheti vagy akadályozhatja az edző kommunikációja, viselkedése, az edző-szülő kapcsolata és a kortársaival való kapcsolata is. Az óvodások nyitottabbá válhatnak a világ felé, az úszás által. A szülők és edzők közös érdeke, hogy a gyermek megtanuljon úszni és a tanfolyamon jól érezze magát. Ennek érdekében kettejüknek jó kapcsolatot kell ápolnia és folyamatosan kell kommunikálnia, amelybe az óvodáskorú gyermeket is be kell vonni.