Sajátos nevelési igényű gyermekek integrálása többségi gyermekekkel óvodában - Gödri-Horváth Éva (2021)
Szakdolgozatomban az óvodás korú SNI gyermekek és a többségi gyermekek együttneveléséről, az integráció megvalósulásáról írok. Célom, a téma elméleti összefoglalásán, az óvodai inklúzió feltételeinek rögzítésén túl a hazai óvodákban folyó integrációs tevékenység megvalósulásának feltárása; információszerzés az együttnevelésben részt vevő óvodapedagógusok felkészültségéről, témához kapcsolódó attitűdjeiről, az óvodai differenciálás és a szülőkkel való kapcsolattartás megvalósulásáról. A pedagógiai kutatásomban induktív kutatási stratégiát alkalmaztam, melynek módszere az írásbeli kikérdezés, online kérdőív volt. Az eredményeit statisztikai módszerekkel elemeztem, értékeltem, majd reprenzentáltam. A kutatási eredményekből kiindulva a hazai óvodák nagy része elindult az inklúzióhoz vezető úton, az óvodapedagógusok többsége támogatja az integrációt és felkészültnek érzi magát az SNI gyermekek nevelésére. Az SNI gyermekek növekvő száma miatt, szükségszerű, hogy minden pedagógus a nevelő munka során alkalmazza a differenciáló pedagógiai módszereket. A család, az óvodapedagógusok és a szakemberek közös, összehangolt munkájával a hátrányok csökkenthetők és az együtt nevelés élmény lehet minden résztvevő számára.