A Bundavásár című meséről készült gyermekrajzok elemzése - Csillag Alexandra (2021)
A kutatásom fő célja, a középső - és nagycsoportos óvodások mesebefejezéseinek elemző vizsgálata volt. A kutatásomat "Bundavásár" című mese alapján készítettem. Segítségemre szolgált a meserajz - elemzés módszere. A meseválasztásomnál fontos szempont volt, hogy egy konfliktus helyzetet megszakítva, a gyerekek érdeklődését felkeltve kelljen kitalálniuk a konfliktus végét. A kutatásom során összesen 54 darab rajzbefejezés született, amiből 38-at lány, 16-ot pedig fiú készített. Fontosnak tartom ezt a témát, mert ez által jobban megismerem a gyerekek gazdag képzeletét, kreativitását, lelkivilágát. Dolgozatom során kitértem a gyermekrajzok által, a gyerekek fejlődési szakaszaira, maga a mese szerepére és hatására. Továbbá szeretem volna rávilágítani arra tényre, miszerint a lányoknak sokkal nagyobb a kreativitása, mint a fiúknak. Ezt jól szemlélteti a rajzok színezettsége és a kérdésekre kapott válaszok. Kutatásom során az is kiderült, hogy a lányok nagyon sokféle színnel dolgoznak, de nagy meglepetésemre a fiúk többsége is háromnál több színt alkalmaz. Végső soron a mesebefejezés módszerével, a gyerekek fantáziájáról, színes lelkivilágáról is kaphatunk ismeretet.