Különböző kultúrkörből származó gyermekek DIFER teszttel történő mérése - Paár Henriett (2021)
A szakdolgozat a különböző kultúrkörből származó, hátrányos és halmozottan hátrányos helyzetű, valamint a többségi hagyományos családokban élő, nagy csoportos óvodás gyermekek alapkészségeinek fejlettségét vizsgálja, DIFER-teszt segítségével. A vizsgálat alapcélkitűzése, hogy az óvodások eltérő ütemű éréséből, értelmi fejlettségéből és a kulturális különbségekből, a hátrányos családi helyzetéből, fakadó eltéréseket megmutassa. A vizsgálat mintáját három győri óvoda nagycsoportos gyermekei adták tanulói adták. A vizsgálatokat 2020 év szeptember-október hónapban végeztem el, 42 fő nagycsoportos óvodás körében. 27 fő hagyományos családban nevelkedő gyermeknek, és 15 fő hátrányos, illetve halmozottan hátrányos helyzetű gyermeknek a hét alapkészségét mértem fel. A hipotézisek igazolása szempontjából elegendő közelítő pontossággal meghatározni, hogy a gyerekek hol tartanak a készségelsajátításban, ezért a tanulók mérésére a teljes tesztrendszer rövid változatait használtam. A szakdolgozat vizsgálatainak nem célja, hogy részletes ismereteket kapjunk arról, hogy az alapkészségek mely elemei működnek illetve arról, hogy mely elemek fejlesztésére van szükség, a mérések célja, hogy a DIFER-teszttel kapott mutatók jól értelmezhető módon igazolják vagy cáfolják a feltételezett hipotéziseket.