A játék szerepe a kisgyermek fejlődésében - Takácsné Klupács Zsuzsanna (2021)
Dolgozatom témája a csecsemő és kisgyermek játéka, játéktevékenysége, szerepe a kisgyermek fejlődésében. A játék a gyermek fejlődésének egyik meghatározó alappillére. A témakör bevezetésében foglalkozom a különböző történelmi korokban alkotott felfogásokról a játék tekintetében, majd a játékelméletekkel, a játék fogalmával és a játékfajtákkal. Napjainkban fontos figyelmet fordítanunk az infokommunikációs eszközökre is és ezek szerepére a játékban, valamint arra, hogy ezek kora gyermekkori használata milyen következményekkel járhat. Írásom lényeges fejezete a játék szerepe a személyiségfejlődésben. Szakdolgozatomban a játék fejlesztő hatásai mellett a játékfajták ismeretére helyezem a hangsúlyt. Az ezzel kapcsolatos kérdések megválaszolására kutatást végeztem. A kutatás során zárt kérdőívet használtam. Kutatásom a játékfajták ismeretéről, illetve arról szól, hogy a szülők mennyire vannak tisztában a játék fontosságával a kisgyermek fejlődésére nézve. Tudják-e, hogy melyik játék, mit fejleszt, rendelkeznek-e megfelelő információval ahhoz, hogy a játékvásárlást ne a divat és az ár irányítsa. A kutatás célja: feltárni, hogy játék és személyiség között milyen kapcsolati háló van. Rávilágítani, hogy a szülő mennyire segíti, vagy mennyire akadályozza gyermeke fejlődését a neki adott játékok által.