A gyermekkép, gyermeklét vizsgálata az 1950-60-as évek magyarországi óvodáiban - Juhász Alexandra (2021)
A dolgozat célja az 1950-60-as évek gyermekről alkotott nézeteinek vizsgálata volt. Az elméleti felépítés során a dolgozat kitér a 19-20. század fordulójától miként alakult a gyermekkép egészen a 20. század háromnegyed időszakában. Részletesen olvasható a címben megjelölt időszak politikai és gazdasági hatásai a gyermeklétre és a gyermekkép változásira. A 20. század második felének népesedési növekedése Magyarországon a Ratkó-korszaknak köszönhető, mely nem csak a családok életére, de az óvodaügy előtérbe kerülésére is nagy hatással volt. Az óvodai nevelés folyamatára szovjet mintát alkalmaztak, felsőbb utasításra. Kutatási módszerként ikonográfiai elemzést alkalmaztam. A korábbi korok gyermekábrázolása inkább a magasabb rangú családok kiváltsága volt a festészet módszerével, míg ebben az időben egyre jobban teret hódítottak a fényképezőgépek által készült fekete-fehér felvételek. Az elemzésbe bevont képek többszereplősek, melyek az óvodai élet tevékenységeit ábrázolják. Módszertani szempontból az elvárt kötelező foglalkozások, a nevelési területek, mind megjelennek az elemzett képeken. Az uniformizálás inkább mutatkozott meg a ruházaton, illetve talán a játékeszközökön. A fényképek a korszak szocialista személetét, a gyermekről alkotott képét hűen tükrözik, hogy a gyermekekből egy olyan felnőtt váljon, aki az akkori pártideológiát képviselni tudja.