Gyermeki alkotó képzeleti gondolkodásmód megnyilvánulása a meserajz-módszer eszközeinek segítségével - Horváth Dominika Magdolna (2021)
Céljaim közé tartozik, hogy betekintést adjak a gyermeki személyiség megismerésének fontosságába és lehetőségébe meserajz-módszer, valamint explorációs kérdések alkalmazásával. Célom továbbá, hogy rávilágítsak, kiemelten fontos szerepe van a mesehallgatásnak kisgyermekkorban, és a mesének semmi mással nem helyettesíthető jelentősége van a lelki fejlődés szempontjából. A meserajzok elemzése által releváns megállapításokat tehetünk, következtetéseket vonhatunk le, melyek nagyban segítik az óvodapedagógus nevelő munkájának hatékonyságát. Kutatásommal szeretnék rávilágítani arra, hogy a mese által személyes élményekről, sajátos gondolkodásmódról, képzeleti világról gyűjthetünk ismereteket. Empirikus kutatásomból többek között fény derül arra, miként vélekednek a gyermekek sok mese negatív főszereplőjéről, a farkasról, valamint hogyan jelenítik meg a rajzlapon.