Az óvodapedagógus személyisége, személyiségformáló hatása - Varga Eszter (2021)
Az óvodai élmények bizonyára mindnyájunkban szép emlékekként élnek, mégis úgy gondolom, legfőképp az élmények mögött álló nevelő az, aki életre szóló nyomot hagy a gyermekben. Nagyhatású személynek tartom a pedagógust, meghatározónak vélem szerepét a még kiforratlan, fejlődő gyermeki személyiség formálásában. Az óvodapedagógus tulajdonképpen a jövőt formálja. Felmerül bennem, hogy mégis ki az, aki erre a rendkívüli feladatra alkalmas? Milyen az igazán „jó” óvodapedagógus? Szakdolgozatomban ezen kérdésre keresem a választ. Az óvodapedagógus legfőbb nevelési eszköze saját személyisége. Ennek tükrében megismertem a szakirodalom által az óvodapedagógusok ideáljának nevezhető tökéletes nevelőt; ezt követően pedig óvodás gyermekek szülei, óvodapedagógusok és a pályára készülő óvodapedagógus jelöltek körében mértem fel, hogy milyen személyiségjegyekkel, attitűdökkel, készségekkel és képességekkel rendelkezik egy igazán „jó” pedagógus. Vajon eltérő a szakma képviselőinek véleménye, akik nap, mint nap a pedagógiai gyakorlat kihívásaival néznek szembe; a szülők elvárásai, akik legféltettebb kincsüket bízzák a nevelőre; valamint a hallgatóké, akiknek bizonyára legnagyobb vágya jó óvodapedagógussá válni?