A gyermekkori személyiség megismerése a mese eszközeivel A kisgyermeknevelők és a mese kapcsolata - Pap Edit (2021)
A szakdolgozatom során szerettem volna a mese témakőrében kutatást végezni. Az elméleti ismereteket minél pontosabban igyekeztem ismertetni a dolgozat során. Kitértem az első vonalon a gyermekek fejlődésére, hogyan alakulnak ki az érzelmeik. Igyekeztem minden időszaknak a méhen belüli fejlődéstől kezdve leírni a legfontosabb állomásait. Fontos, hogy a születés előtti szakaszban lévő történések is nagyban befolyásolják a születés utáni életet. Ezen tényezők mellett a mesével kapcsolatos ismereteket is fontosnak tartottam. Több szempontból is lejegyeztem az ezzel kapcsolatos információkat. Kitértem a legfontosabb gyermekkori konfliktusokra, amiken való átkelésen segít a mese a gyermeknek. Az örömelv és a valóság elv közötti különbség megismerése ugyan olyan fontos, mint az ödipális konfliktusok megértése. A gyermekben millió folyamat játszódik le, és mindig tudni kell a szülőnek és a kisgyermek nevelőnek erre, hogyan is kell reagálni. Tudni kell melyek azok a mesék, amik a legkisebb korosztály számára alkalmasak, amik segítenek nekik eligazodni az élet nehézségei között. A kutatásom során a kisgyermeknevelők szempontjából szerettem volna vizsgálódni. A kérdőívem során olyan kérdéseket igyekeztem feltenni, amivel képet kapok arról, hogyan állnak a mesék világához. A kitöltések által komplex képet kaphattam arról, hogy hogyan működik a kisgyermeknevelők a gyerekek és a mese együttesen. Megtudhattam mit gondolnak a mese erejéről a kisgyermeknevelők, melyek a gyermekek kedvenc meséi. Ezek mellett, hogy mekkora készlettel rendelkeznek a bölcsődék, és mennyire befolyásolja a kapcsolatot egy-egy mesélési alkalom. A szemléltetés világában is szerettem volna eligazítást kapni.