A JÁTÉK HATÁSA A GYERMEK FEJLŐDÉSRE Játékkészlet otthon és a bölcsődében - Németh Vivien (2021)
Szakdolgozatom témája játék fontossága a gyermek életében. Úgy gondolom a gyermek fejlődésében nagyon nagy szerepet játszanak a szülők és a választott módszer, amivel elősegítik a gyermekük megfelelő ütemben való fejlődését, illetve a kisgyermeknevelők, akik szintén igyekeznek mindent megtenni, hogy a gyermekek, akikre vigyáznak, mindent megkapjanak a potenciális fejlődéshez. Ilyen módszer a játékok alkalmazása. Dolgozatomban arra voltam kíváncsi milyen játékokat alkalmaznak a szülők és a kisgyermeknevelők a bölcsődén belül. Az is érdekelt, hogy kérnek-e a szülők segítséget a játékválasztás során, illetve, hogy mit tapasztalnak a kisgyermeknevelők a családlátogatások során a gyermekek otthoni játékkészlete megfelelő-e. A dolgozatomban kérdőívet készítettem a szülők felé és interjút a kisgyermeknevelők felé. Ezáltal két részről is tudtam vizsgálni, mind a szülők mind a kisgyermeknevelők véleményét a játékkészletről. Eredményeim során pozitívumként éltem meg, hogy nagyon sok kisgyermeknevelő tapasztalta alapján és a szülők válasza alapján a gyermekek játékkészlete színes, korosztálynak megfelelő. A szülők nagyon ritkán kérnek egy szakmabelitől tanácsot, hogy milyen játékot alkalmazzanak. Az is kiderült, hogy a legtöbb szülő, akinek gyermeke bölcsődébe jár teljes mértékben elégedett a bölcsődében folyó munkával.