Az óvodai digitalizáció kezdetektől napjainkig- Óvodapedagógusi attitűdök a XXI. század elején - Borbély Fanni (2021)
A szakdolgozatom első részében az óvodai digitalizáció kialakulásának történetét olvashatják. Rachel Cohen francia professzorasszonyról, majd pedig Kőrösné dr. Mikis Márta hazai- és nemzetközi szaktekintély munkásságáról írtam. Ezután az 1996-ban, a budapesti Francia Intézetben megrendezett „Az írott nyelv felfedezése kisgyermekkorban az informatika segítségével“ című konferencián történő felszólalások néhány olyan kivonatát prezentáltam, amelyek a mai napig is megszívlelendő tanácsokkal láttak el minket. Majd kronológiai szempont alapján rövid áttekintést adtam az óvodában alkalmazható IKT eszközökről. A dolgozat utolsó fejezetében kifejtettem a kutatásom célját, eszközét és a következtetéseimet. A kutatásom célja az volt, hogy kapjak egy átfogó képet, milyen az óvodapedagógusok megítélése az óvodában alkalmazható infokommunikációs technikai eszközökről, a saját digitális kompetenciáikról, emellett az IKT eszközök gyakori használatával történő fejlesztés lehetőségéről. A kutatás eszköze kérdőíves felmérés volt. A következtetések, amelyekre a kutatás végén jutottam: Az óvónők nyitottak a témában és úgy gondolom, ha több tanfolyam és továbbképzés volna, emellett pedig az ONAP-ba is bekerülne a digitális kompetencia fejlesztése a gyermekeknél, akkor nagyobb hangsúlyt kaphatna e témakör és egyértelműbbé válnának az óvónői feladatok is.