Az óvodapedagógus képzés és az óvodarendszer alakulása Magyarországon - Horváth Veronika Nóra (2021)
A gyermekek fejlődése az első hat életévükben igen meghatározó, napjaik nagy részét pedig az óvoda intézményében töltik, tehát az óvoda igen fontos szerepet tölt be mind a gyermekek, mind a családok életében. Szakdolgozatomban szerettem volna egy összefoglaló képet nyújtani arról, hogy hogyan alakult ez az óvodarendszer és az óvodapedagógusok képzése és helyzete hazánkban. Hiszen a magyar óvodaügy hosszú évtizedekre, közel 200 évre nyúlik vissza, a jelenkorban is folyamatosan alakuló területről van szó. A szakdolgozat első részeiben bevezetőként szerettem volna történetileg átvenni a főbb fejezeteit a kisgyermekkori nevelés kezdeteinek, majd a további változásokat megvizsgálni, ezek ismeretében ugyanis láthatóvá válik, hogy milyen tényezők milyen hatással voltak ennek a területnek az alakulására, ezáltal pedig képet tudunk alkotni arról, hogy milyen változásokra számíthatunk a közeljövőben. Sajnos az Európa szerte is híres magyar óvodarendszerben problémák is felvetették fejüket az elmúlt időszakban. Égető kérdés, hogy hogyan is fog hatni az óvodapedagógusok közösségére, az óvodák rendszerére a ma fennálló pedagógushiány és az ezzel egyenes arányosságban emelkedő gyermeklétszám hazánkban. Szakdolgozatom kutatási periódusa ezt a témát volt hivatott kitárgyalni, hipotéziseimet a felvetődő problémákra építve fogalmaztam meg, és igyekeztem magyarázatot találni a probléma okára.