Iskolába lépés, szociális éretlenség és az érzelmi intelligencia összefüggései - Török Fanni (2021)
A szakdolgozatom témájaként az iskolába lépés, a szociális képesség és az érzelmi intelligencia kérdésköreit tártam fel. Az intézményben eltöltött éveim során figyeltem fel arra, hogy a gyermekek az iskolába lépés időszakában nem csak az értelmi, fizikális problémák végett lesznek iskola éretlenek, sokkal inkább a szociális képességek, illetve a pszichés készségei alapján tűnnek éretlennek az iskolába lépéshez. Ezért a kutatásomat ebben a témakörben végeztem. A képességfelmérő vizsgálat és az arra alapuló fejlesztési tevékenység folyamata az óvodában volt a kiindulási pontom. Ezen belül foglalkoztam az óvoda és az iskola átmenetének problémáival is. Ennek érdekében, hogy ez minél zökkenőmentesebb legyen, folyamatosan tudatosítjuk és készítjük fel a gyermekeket arra, hogy hamarosan kezdődik az iskolai oktatás.Az óvodai mindennapokban kiemelt helyen van a gyermekek szociális viselkedése, illetve az érzelmi intelligencia. Ezért ezt a két kiemelt képességet is részleteztem szakirodalmi alátámasztással, hiszen a kutatásom szempontjából elengedhetetlen volt. Beigazolódott, hogy a mai generáció számára nagyobb hangsúlyt kell fektetni a szociális készségek és az érzelmi intelligencia fejlesztésére. Az óvodai évek során sokkal nagyobb hangsúlyt kell fektetni ezeknek a területeknek a fejlesztésére a napi tevékenységek során. A gyermekek az óvodai lét során, napi szinten találkoznak a játék során olyan fejlesztő technikákkal, módszerekkel, feladatokkal, amik ezeket a területeket fejlesztik, segítik.Fontosnak tartottam, hogy ezt a témát dolgozzam fel, hiszen az óvodában egyre több olyan gyermek van, akiknek szükségük van arra, hogy ezeket a területeket segítsük.