A fonológiai tudatosság mérési és fejlesztési lehetőségei óvodáskorban. - Lovászné Káhl Orsolya (2021)
Dolgozatomban az óvodáskori fonológiai tudatosság fontosságát, mérési és fejlesztési lehetőségét mutatom be. Célom az volt, hogy bemutassam, mennyire fontos az anyanyelvi fejlődés során a fonológiai tudatosság képességének megfelelő fejlődése, hiszen enélkül nem fog tudni a gyermek megtanulni a hangok szintén tájékozódni, olvasni, írni. A kutatásomban arra voltam kíváncsi, hogy az óvodai anyanyelvi fejlesztés során mekkora hangsúlyt fektetnek az óvónők ennek a területnek, illetve, hogy szerintük ki a kompetens személy ennek megfelelő fejlesztésére. Bemutattam a korosztályt érintő szűrővizsgálatokat, illetve olyan jól kidolgozott módszereket, melyekkel ez a terület hatékonyan fejleszthető. A kérdőíves módszerrel az óvónőket kerestem fel, interjú módszerével pedig a soproni szakszolgálat logopédiai csoport vezetőjét kérdeztem a fonológiai tudatosság fejlesztéséről.