A mozgásfejlesztő eljárások szerepe az óvodáskorú gyermekek fejlődésében - Horváth Bernadett (2021)
Szakdolgozatom témája a mozgásfejlesztő eljárások szerepe az óvodáskorú gyermekek fejlődésében. A vizsgálat egyik célja az volt, hogy feltárjam, hogy a pedagógusok és a szülők milyen ismeretekkel rendelkeznek a mozgásfejlesztő eljárásokkal kapcsolatban. Dolgozatom második részében pedig egy nagycsoportos fiú mozgásfejlődését mértem fel a Kulcsár Mihályné – féle komplex mozgásvizsgáló eljárással. A kapott adatokat elemezve az első hónapra vonatkozó fejlesztési terv került elkészítésre. Kutatásomhoz kérdőíves felmérést végeztem mind a pedagógusokkal, mind a szülőkkel. A gyermek felmérése során a korábban említett teszt mellett a szülőkkel való szóbeli interjút alkalmaztam. A kapott eredmények alapján elmondható, hogy az óvodapedagógusok fontosnak tartják a gyermekek komplex fejlődése során a mozgásfejlesztő eljárások alkalmazását. Nagy hányaduk részt venne a jövőben valamely mozgásfejlesztő eljárást bemutató továbbképzésen. A megkérdezettek majdnem fele hetente többször alkalmaz a foglalkozások során egy-egy mozgásfejlesztő eljárást. Kutatásom eredményei egyértelműen rámutatnak arra, hogy milyen fontosnak tartják a pedagógusok és a szülők is a gyermekek mozgásfejlesztését, hiszen a mozgásfejlesztés és a mozgásfejlődés szoros összefüggésben van az egyéb fejlődési területekkel.