A hazai zeneoktatás mai helyzete és fejlesztési lehetőségei - Neubauerné Gere Karolina (2021)
Szakdolgozatom témája „A hazai zeneoktatás mai helyzete és fejlesztési lehetőségei”. A témaválasztásomat az indokolta, hogy hazánkban ellentmondás figyelhető meg az ének-zenetanulással kapcsolatos gondolkodásban. A zenei nevelés fontossága számomra abból is adódik, hogy zenepedagógus végzettséggel rendelkezem. A zenei nevelés ügye az utóbbi évtizedekben, az ének-zene háttérbe szorulását követően újra és újra vitákat gerjeszt. Ez felhívja a figyelmet arra, hogy szükség van az ének-zene oktatás átalakítására. A kutatás célja, hogy feltárja hazánkban ma merrefele tart a zeneoktatás az óvodában és az iskolában. A vizsgálat során az interjú alanyok segítségével próbálja felmérni az ének-zene tantárgy helyzetét, ebből kiindulva meghatározza milyen kihívásokkal és nehézségekkel küzd napjaink zeneoktatása az ének-zenét tanító tanárok és óvodapedagógusok véleménye szerint. Ezen felül átfogó képet ad az óvodában és iskolában zajló zenei nevelés helyzetéről, továbbá hogyan valósulnak meg a Kodályi gondolatok. Az interjúk elvégzése online formában történt, amelyet nem valós időben készítettem az alanyokkal, az ún. időeltolásos interjút alkalmaztam. A vizsgálat során alsó és felső tagozatos ének-zene tantárgyat tanító tanárokat, egy zenepedagógust kérdeztem meg a zeneoktatásról alkotott nézeteikről illetve két óvodapedagógus adott képet az óvodai zenei nevelés helyzetéről. Az interjú tervezésekor nyitott kérdéseket alkalmaztam, amely lehetőséget adott a pedagógusok számára, hogy kifejtsék személyes tapasztalataikat, nézeteiket illetve egyéni véleményt nyilvánítsanak a témával kapcsolatban. Az eredmények alapján a megkérdezett pedagógusok többsége a zenei élmények kialakítását ítélte fontosnak, azonban az ének-zene tárgy alacsony óraszáma megnehezíti az iskolai gyakorlatban a kitűzött célok megvalósítását. Az óvodában a kodályi gondolatok könnyebben meg tudnak valósulni, mivel a gyermekek mindennapjaiban a különböző tevékenységek során megjelenik az ének-zene. Az óvodapedagógusok szerint a Kodály koncepciót alapul véve, más zenepedagógiai módszerekkel is élményszerűvé lehetne tenni az ének-zenei tevékenységet. A zeneoktatás megújítása tekintetében a pedagógusok interjú eredményei egy gyermekközpontú zenei tananyag újragondolását, modernizálását, új tankönyvek összeállítását, valamint az óraszám és a tananyag összeegyeztethetőségének a helyreállítását vetik fel. Mindemellett fontos lenne a pedagógusok megfelelő szakmai felkészültsége, ha több lehetőségük lenne a zenei továbbképzésekre, megismerkedhetnének egy-egy zenepedagógiai módszerrel, amelyet hatékonyan tudnának használni a mindennapjaik során.