Az idegen nyelvi baba-mama foglalkozások hatása a gyermekek beszédfejlődésére - Gábor Anikó (2021)
Szakdolgozatomban választ keresek arra, hogy a szülők gyermekük milyen idős korától, milyen rendszerességgel tartják fontosnak a kora idegen nyelvi nevelést; észleltek-e az idegen nyelv hatására gyermeküknél pozitív irányban változást a beszédfejlődésben. A szülők észleltek-e idegen nyelvi beépülést és esetleg olyan jelenséget, hogy gyermekük bizonyos szavakat csak az adott idegen nyelven használ, esetleg tapasztaltak-e az idegen nyelv hatásásra valamiféle beszédhibát, dadogást, hadarást, diszgrammatizmust. Mindezeken túl kíváncsi voltam, hogy a foglalkozásokon túl a szülők milyen szinten vesznek részt gyermekük idegen nyelvi nevelésében, a foglalkozásokon elhangzott dalokat, mondókákat beépítik-e gyermekük otthoni játékába, esetleg más módon fejlesztik-e gyermekük nyelvi készségeit. A kutatómunkámat interjú és kérdőív segítségével végeztem, a kapott eredményeket az idegen nyelvi foglalkozásokat tartó pedagógustársaim véleményével és tapasztalataival vetettem össze. A kutatásomból megtudható, hogy a szülők átlagban már gyermekük két éves kora előtt megismertetik egy vagy akár több idegen nyelvvel, melynek hatására a gyermekek beszédfejlődése nagy ütemben fejlődött. Csupán kis hányaduk tapasztalt gyermekénél idegen nyelvi szóbeépülést, beszédhibát. A gyermekek korától függetlenül legalább egy év rendszeres idegen nyelvi közeg szükséges az eredményes nyelvelsajátításhoz. Sok család otthon is igyekszik fejleszteni gyermeke idegen nyelvi készségeit.