Mit érdemes tudni a szülőknek kisgyermekük idegrendszeri támogatásáról? - Papp Viktória (2021)
A szakdolgozatom témájának a kisgyermekkori neuropedagógiát választottam. A neuropedagógia úgymond az egyén nevelését, fejlődését veszi figyelembe a gyermek idegrendszeri működésének függvényében. S mivel a korai időszakban a gyermeki elme a legintenzívebben reagál a külvilág ingereire, szeretném a szülők figyelmét felhívni a neuropedagógiára. A kutatásom kapcsán érdekelne, miképp gondolkodnak az óvodáskorú gyermekek szülei erről az újkeletű tudományról. A szülők neuropedagógiával kapcsolatos észrevételeikről, gondolataikról szeretnék egy átfogó képet kapni. A kutatásom kapcsán olyan szülők válaszait vettem figyelembe, akiknek óvodáskorú gyermekük van. Kutatási módszeremnek a kikérdezés módszerét választottam. A kutatásom, felmérésem célcsoportja óvodáskorú gyermeket nevelő szülők voltak. A kérdőívre 2020 december elejétől 2021 január végéig vártam a válaszokat, amire összesen 23 szülőtől érkezett be válasz. A válaszadók többsége édesanya, viszont pár édesapa is kitöltötte a kérdőívet. A beérkezett válaszok alapján a szülők körében a neuropedagógiai eredmények nem igazán elterjedtek, viszont ennek ellenére a nevelési módszereik, a gyermek fejlődésével kapcsolatos gondolataik, elveik mégis többnyire hasonlítanak ennek az új tudomány álláspontjához.