Kisgyermekkori okoseszköz-használat pro és kontra - Tóth Daniella (2021)
Szakdolgozatomban a kisgyermekkori okoseszköz-használatot vizsgálom. A digitális világ nyújtotta előnyöket szem előtt tartva és hátrányait figyelembe véve, de minimálisra csökkentve a kisgyermekkorban. Mint leendő pedagógus és ,mint szülő érzékelem a probléma aktualitását, fontosságát és érzékenységét. Az okoseszközök megjelenése óta a szülőkben és a pedagógusokban folyamatosan gyűlnek a kérdések, aggályok a gyermek és az okoseszköz esetleges használatáról. Igyekeztem feltárni, hogy miben másabbak a digitalizáció világába beleszülető és felnövő gyermekek, mint elődeik. Hogyan változott a kisgyermekes családok élete, az nevelési-oktatási intézmények élete a digitális bennszülöttekkel? Hogyan lehet pozitív és egészséges médiahasználatra nevelni a kisgyerekeket? Ezért kutatásomban egy olyan óvodát vizsgáltam, ahol már több mint egy évtizede jelen van az IKT használata. Interjút készítettem az óvodából azokkal a dolgozókkal, akik hozzájárultak, ahhoz, hogy az intézményben hatékonyan működhessen a korai infokommunikáció megalapozása. Feltérképeztem az idejáró gyermekek szüleinek véleményét az kisgyermekkori eszközhasználatról, családon belüli szokásaikkal a témával kapcsolatban. Úgy, gondolom az dolgozatom kiindulópontot nyújthat azoknak az óvodáknak, akik szimpatizálnak az óvodai informatika gondolatával és a szülőknek, akik keresik az „arany középutat” a gyerekek okoseszköz-használatát illetően.