Sajátos nevelési igényű gyermekek óvodai integrációja - Szabó Krisztina (2021)
Szakdolgozatomban a sajátos nevelési igényű gyermekek óvodai integrációjáról írok. A bevezető részben ismertettem a három fő fogalmat, amik: a sajátos nevelési igény, az integrált nevelés és az inklúzív nevelés. A szakirodalmi részben kifejtettem az együttnevelés főbb jogszabályait, az integrált óvodák alapdokumentumait, a sajátos nevelési igényű gyermekek óvodai nevelésének irányelveit, a sajátos nevelési igény típusait és az integráció alakulását a múltban és napjainkban. A szakdolgozatom második felében pedig az önálló empirikus kutatásomat mutattam be, aminek elsődleges célja az volt, hogy információt szerezzek a sajátos nevelési igényű gyermekek és többségi társaik együttneveléséről, ezen belül: az óvodapedagógusok szakmai felkészültségéről, differenciálásáról, nehézségeiről, a szakemberek segítségnyújtásáról, a tárgyi és személyi feltételek meglétéről, a szülők együttműködéséről és az integráció gyermekekre tett hatásáról. A kérdőívemből kiderült, hogy ez egy nagyon aktuális és fontos téma napjainkban, amire több figyelmet kellene szentelni.