A dohányzás és az energiaital fogyasztás egészségre káros hatásai középiskolás korú tanulók vizsgálatánál - Kistüttősi Anita (2021)
Dolgozatom célja két egészségkárosító folyamat, a dohányzás és az energiaital fogyasztása által érintett tanulók vizsgálata a Handler Nándor Technikumban és annak igazolása, hogy szükséges a későbbi mentorálásuk, a kiemelkedő számú érintettség miatt. A kutatás középpontjában a függőségi viszonyok kialakulását befolyásoló tényezők, a veszélyeztetettség mértékének vizsgálata és az egészséges életmód iránti igény felmérése állnak, pontosan kivetítve az általam vizsgált tanulók statisztikai eredményeivel. A vizsgálat elvégzéséhez a primer kutatást választottam, online kérdőíves megkérdezés formájában. Az adatok elemzésével számszerűsíthetővé vált a dohányzás és az energiaital fogyasztás káros hatásai által érintett középiskolás tanulók csoportja. A kérdőíves felmérés kitöltése anonim módon történt. Az energiaital fogyasztás veszélyeinek hangsúlyozásához készítettem egy struktúrált interjút egy érintett tanulóval. Ennek eredménye szintén beigazolta a kérdőívben már kiértékelt függőség veszélyeit. Hipotéziseim beigazolták iskolánkban a veszélyeztetettség jelentős mértékét, függőség fogalmának kevésbé helyes tanulói értelmezését, a szűkebb környezeti hatások jelentőségét a káros szenvedélyek kialakulása során. Továbbá, hogy a tanulók számára veszélyek ismerete nem motiváló tényező a káros szenvedélyekről való leszokásban, ezért feltétlenül indokolt a dohányzás és az energiaital fogyasztás ellen és lépéseket tennünk az iskola kapuin belül. Dolgozatom szakirodalmi áttekintésében összefoglalt ismereteket szeretném felhasználni a későbbi prevenciós tájékoztatások során, pl. az egészségnevelési napok keretei között, valamint a mentorműhely foglalkozásain. A kutatási eredmények pedig viszonyítási alapjai lehetnek a későbbi évek dohányzási és energiaital fogyasztási szokásokat vizsgáló felméréseinek. Remélve, hogy munkánk eredményes lesz és folyamatosan csökken a káros szenvedélyekkel élő tanulók száma.