KÖRNYEZETI NEVELÉS KISGYERMEKKORBAN A CSALÁD ÉS A BÖLCSŐDE SZEREPE A KÖRNYZETTUDATOSSÁG MEGALAPOZÁSÁBAN - Csillag Tünde (2021)
A globális környezeti problémák megoldásával nem késlekedhetünk. Szemléletünk változtatásával jelentős lépéseket tehetünk természeti környezetünk megóvásáért, életminőségünk megőrzéséért, a fenntarthatóságért. Feladatunk egy olyan életforma kialakítása, amely harmóniában van a természettel. A környezettudatos életmód gyökereit már kisgyermekkorban erősen be kell ágyazni, hogy szilárd alapot adjanak a tudatos gondolkodásnak. Megfelelő alapot úgy kaphatnak gyermekeink, ha a felnőtt nemzedék, szülők és nevelők képesek követésre méltó példával szolgálni. Dolgozatom témaválasztását motiválta, annak a kutatása, hogy a jelenleg kisgyermeket nevelő szülők - bölcsődés korú gyermekek szülei -, elég figyelmet fordítanak-e a környezetvédelemre és a környezeti nevelésre. Ennek megfelelően választottam meg, a kutatási módszert, és az empirikus vizsgálatot. A kutatás céljaira való tekintettel, a kikérdezés módszerét választottam, ezen belül az írásbeli kikérdezés módszerét. A felmérésből bebizonyosodott, hogy nem csak a gyermekek környezeti nevelését kell hangsúlyozni, hanem a felnőttek környezettudatos gondolkodásának fejlesztését és elmélyítését is. Hiszem, hogy a kérdőívben érintett környezeti kérdések mélyítik környezettudatos gondolkodást, környezetünk védelmének fontosságát, Földünk, Szülőföldünk szeretetét.