A korai idegennyelv-fejlesztés helye az óvodában és társadalmi megítélése a generációs különbségek tükrében - Rádóczy Petra (2021)
A korai idegennyelv-fejlesztés kérdésköre a mai napig megosztja a társadalmat. A dolgozat azt vizsgálja,hogy milyen társadalmi megítélés övezi a témát, hogyan vélekednek róla a szülők és az óvodapedagógusok. A kutatás elsődleges célja a fiatalabb és az idősebb generáció között megjelenő különbségek vagy esetleges hasonlóságok feltárása. A kutatási módszerek között a kérdőíves felmérés és az interjúztatás szerepel, melyek adatközlői kisgyermekes szülők és óvodapedagógusok. A kérdőívekben a korai idegennyelv-elsajátítással kapcsolatos vélemények kutatására került sor, míg az interjúztatás az adott téma mélyebb és egyedibb megismerését tűzte ki céljául. Az eredmények azt igazolják, hogy a szülők többsége támogatja a korai idegennyelv-fejlesztést és az óvónők is egyre nyitottabbak a témával kapcsolatban; az életkor csak az egyike azoknak a tényezőknek, amelyek befolyásolják a szemléletmódot. A kutatás eredményei legfőképpen azoknak az óvodapedagógusoknak, leendő óvodapedagógusoknak és szülőknek ajánlható, akik érdeklődnek a gyermekkori idegennyelv-fejlesztés iránt.