A gazdasági társaságok alapítása, átalakulásának számvitele és adózása - Varga Bettina (2020)
Mai világban egyre több gazdasági társaság alakul Magyarországon. Számuk a Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján az elmúlt év végén már megközelítette a 2 milliót, ezért úgy éreztem ez a téma időszerű. Szakdolgozatomban bemutatom, hogy a gazdasági társaságok alapításának milyen lépései vannak. Induló vállalkozásként nehéz meghatározni, hogy melyik forma lenne megfelelő. Ennek következtében vannak olyan vállalkozások, melyeknek valamilyen okból át kell alakulniuk egy másik gazdasági társasági formára. A tulajdonosok a kedvezőbb adózási lehetőségek miatt hoznak létre több gazdasági társaságot, majd a nagyobb vagyon elérésének céljából később egyesítik őket, vagy éppen a tulajdonosok megromlott kapcsolata miatt egyes tagok kiválnak, és új gazdasági társaságot alapítanak. Kutatásom fő célja ezt a folyamatot ismertetni, illetve az átalakulással kapcsolatos adózási és számviteli feladatokat részletesen kifejteni. Egy gazdasági társaság tevékenysége során több alkalommal is előfordulhat átalakulás. Ezenkívül vannak olyan esetek, melyek során az átalakulást a törvény kötelezően előírja, de legtöbb esetben az átalakulás önkéntes jellegű. Egy vállalkozás életben az önkéntes átalakulásnak több oka is lehet: költségek megtakarítása, társasági forma korlátozza az üzleti elképzeléseket, az ügyfelek, a bankok és a hitelezők nagyobb bizalommal fordulnak azokhoz a cégekhez, melyek nagyobb forrással rendelkeznek, tagok közti változás, saját tőke esetleges átrendezése. A szakdolgozatom felépítésénél fontosnak tartom először az elméleti háttér bemutatását, mely tartalmazza a gazdasági társaságok alapítására vonatkozó szabályokat, a gazdasági társaságok átalakulásának számviteli szabályait, illetve az adózással kapcsolatos főbb kérdéseket. Az elméleti háttér bemutatása után szemléltetem egy példán keresztül, hogy az átalakulási folyamat a valóságban hogyan zajlik le. A példával bemutatom egy cég átalakulásával kapcsolatos teendőket. Az esettanulmányból következtetésként levonható, hogy az átalakulás komoly előkészítést és tervezést igényel. Fontos, hogy az átalakulási folyamatban a tulajdonosok és az átalakulásba résztvevő szereplők, mint például a könyvvizsgáló, könyvelő, adószakértő szorosan együttműködjön, de ezen kívül szükséges egy ügyvéd közreműködése is.