A könyvelés múltja, jelene és jövője, avagy egy könyvelőiroda útja a digitalizáció felé - Farkas Fruzsina (2020)
Sokakat foglalkoztat a gondolat, hogy vajon lesz-e jövője a könyvelésnek, mint szakmának. Hiszen ahogy a világunk fejlődik, halad előre az időben, egyre több eszköz, folyamat, szoftver jelenik meg, amely képes helyettesíteni az emberi munkaerőt. Így teljesen jogos a felvetés, hogy vajon lesz-e jövője ennek a szakmának? Ha igen, akkor mit kell tenni annak érdekében, hogy a változásokhoz igazodni tudjunk? Dolgozatomban erre a kérdésre keresem a választ. Ezért a dolgozatomban először bemutatom a könyvelés múltját, azt, hogy honnan származik a szakma. Bemutatom, hogy a könyvelés hogyan tartotta a lépést a világ nagyon gyors ütemű fejlődésével. A múlt vizsgálatából azt a következtetést merem levonni, hogy mivel a könyvelés mindig jelen volt, képes volt a világ változásával fejlődni, ezért képes lesz ezt a jövőben is megtenni. A jelenkor bemutatására egy könyvelőiroda működésének bemutatását és elemzését választottam, azt a könyvelőirodát, ahol a szakmai gyakorlatot eltöltöttem. Véleményem szerint a szakmai jelenének bemutatására a legjobb módszer, hogy a való életben megismertem a könyvelést, dolgoztam a szakmában, betekintést nyertem a „színfalak mögé”, és ez által reális képet tudok mutatni a könyvelés jelenéről. A vállalkozás működését és könyvelést megértve megerősödött bennem az érzés, hogy könyvelőkre mindig szükség lesz. Hiába a sok fejlesztés, és a digitalizáció, a humán erőforrás mindig jelen kell, hogy legyen. A jövőben lesznek szoftverek és programok, melyek megjelenése felvethetik a kérdést, hogy szükség lesz-e majd a könyvelőre? Erre a kérdésre választ kaptam a kutatásom során. Az irodában beruházásokat hajtanak végre a digitalizáció érdekében. A jelenleg használt könyvelőprogramot egy új szoftverre cserélik le, amely biztosíthatja azt, hogy az iroda digitális könyvelőirodává váljon a jövőben. De a digitalizáció idején mindvégig szükség lesz az élőmunkára. Véleményem szerint, ha beruháznak annak érdekében, hogy lépést tudjanak tartani a digitalizációval, akkor a vállalkozás működése a jövőben is fenntartható lesz és így a könyvelés, mint szakma is.