Takarékszövetkezetek egyesülése és a létrejött Takarékbank - Bognár Patrik (2020)
Szakdolgozatom célja, hogy átfogó képet kapjak a jelenlegi Takarékbankról és kialakulásához vezető útról. Dolgozatom megírásában jelentős szerepet játszottak eddigi tanulmányaim, melyek során átfogóan megismerkedhettem a hazai bankrendszerrel és annak változásaival. Ezen okokból kifolyólag, illetve a téma aktualitása miatt döntöttem jelenlegi témám mellett. Dolgozatomban foglalkozom a takarékszövetkezeteket kialakulásuktól kezdve a mai napig. Részletesen bemutatom kialakulásukat és az ezután következő hullámzó fejlődésüket, valamint a rendszerváltást követő nyugodtabb időszakot is. Kitérek néhány alkalmazott számlavezető rendszerre és ezek piacon betöltött részesedéseikre. Bemutatom a taka-rékszövetkezetek piaci részesedését is, illetve a fúziókat kiváltó tényezőket. Szakdolgozatom középpontjában a takarékszövetkezeti fúziók állnak, melyek két fázisban zajlottak. Részletezésre kerül többek között, hogy a két integrációt követően kialakuló, napjainkban is működő Takarékbank, milyen változásokkal, újításokkal alakult meg és milyen piaci részesedésre tett szert. Fő módszerem, hogy szekunder források alapján igyekszem elérni céljaim. Felhasználtam szakcikkeket, szaklapokat, honlapokat. A kutatás eredményeképpen elmondható, hogy a kialakulásukat követő kezdeti nehézségek ellenére, jelentős piaci részesedésre tudtak szert tenni a takarékszövetkezetek. A fúziókra is nagy szükség volt, mert az addigi szervezetlen, széthúzó takarékszövetkezetek egységes arculatot és belső szabályozást, információs rendszereket kaptak, mellyel növelni tudták hatékonyságukat. Az esetleges újabb fúziók véleményem szerint, melyeket dolgozatom végén részletezek, mindenképpen jó hatást váltana ki mindhárom fél számára, illetve a fúzió révén erős piaci pozíciójuk jelentős garanciát biztosítani ügyfeleik részére.