Mezőgazdasági szenzorkörnyezet és mobilalkalmazás fejlesztése - Würth Tamás (2020)
A digitális világ és az IoT rendszerek a mindennapjaink részévé váltak, okos eszközök vesznek körül minket az utcán, munkahelyünkön és saját otthonunkban is. Ezen informatikai rendszerek és az általuk generált adatok új kihívásokat teremtenek mind a mérnökök mind az informatikusok számára. Az IoT rendszerek alkalmazásának eredményeként kialakult a Big Data fogalomkör, ami az említett rendszerek által generált hatalmas adattömeg tárolásával és feldolgozásával foglalkozik. Az általános megoldások mellett sok esetben szükség van egyedi fejlesztésekre is, különösen specifikus területeken és speciális kérdéskörök esetében. A cégek így képesek a számukra legértékesebb információt kinyerni az adatokból. A kinyert információk szemléltetése valamilyen grafikus felületen történik, melyen az ember számára könnyen érthető módon teszi lehetővé az értékes adatok megjelenítését. Szintén sokszor saját fejlesztés szükséges a megjelenítő felületek elkészítéséhez. Ezen alkalmazások néhány főbb szempont és funkció alapján szétválaszthatók. Az asztali alkalmazások általában funkciókban gazdagok, azonban erőforrás igényük magasabb lehet, mint a hordozható mobil alkalmazásoknak, ahol a kényelem és a gyorsaság előnyt élveznek a funkciókkal szemben. Szakdolgozatom témáját ezen szempontok alapján választottam, ugyanis a hordozható okoseszközök gyakorlatilag mindenki számára elérhetők már és szinte mindig magunknál hordjuk őket. A korábbi félévekben Önálló laboratórium 1 és 2 tárgy keretein belül egy növények monitorozására alkalmas, Raspberry PI alapú szenzoros környezetet kezdtem el fejleszteni, melyben megvalósításra került az adatgyűjtés, adattárolás, valamint egy mobilos megjelenítés kezdetleges állapota is elkészült. Feladatom az infrastruktúra bővítése további szenzorokkal és vezérlőkkel, valamint a kapcsolódó mobil alkalmazás megjelenítési felületének, funkcióinak fejlesztése és bővítése a biztonságot szem előtt tartva. Az alkalmazás célja, hogy online módon távolról felügyelhető legyen a növények állapota, ennek eredményeképp kiszűrhetők bizonyos veszélyek, mint a kiszáradás vagy gombásodás. Valamint az alkalmazás lehetővé teszi a növény megfigyelését, öntözését távolról is. Az alkalmazásban megvalósításra került a felhasználókezelés különböző szerepekkel, a mért adatok szűrése és megjelenítése különböző megoldásokkal, az öntözés és kapcsolattartás a fejlesztővel.