Angol típusú, nagy terítékű fácánvadászat lehetőségei és gazdasági jelentősége Magyarországon - Kárpáti Tamás (2020)
A dolgozatom célja az angol típusú hajtott fácánvadászat gazdasági elemzése, gazdasági-társadalmi jelentőségének, hazai újra-elterjedési feltételeinek vizsgálata. Munkám bemutatja a vadászati mód klasszikus elemeit és jelenlegi helyzetét, valamint az angol és a hazai gyakorlat különbözőségeit. A gazdasági elemzéssel arra keressük a választ, hogy lehet-e nyereségesen hajtott fácánvadászatot szervezni Magyarországon. A kérdések megválaszolására adatgyűjtést végeztem, vadgazdálkodók gazdálkodását vizsgáltam nagy-britanniai összehasonlítással. Ennek eredményeként megállapítható, hogy a vadásztársadalomban van igény a hajtott vadászatokat jellemző magas röptű fácánok iránt és az ilyen célú vadgazdálkodás-vadászat nyereségesen folytatható, ill. a vadászat jelentős gazdasági és társadalmi hasznot hajt.