A pénzügyi kultúra és a digitalizáció Magyarországon - Hegedüs Norbert (2020)
Szakdolgozatom témájaként a pénzügyi kultúra és a digitalizáció magyarországi helyzetének elemzését választottam. 15 évvel ezelőtt kezdtem pénzügyi területen dolgozni, és jelenleg is egy magyarországi banknál dolgozom. Ez alatt a másfél évtized alatt jelentős változások történtek a technikai feltételekben, az ügyféligényekben, és a szolgáltatásokban, egyre hangsúlyosabbá vált az innováció és a folyamatos fejlődés. A pénzügyi kultúra számomra azért is fontos terület, mert a munkám részét képezi az ügyfelek pénzügyi edukációja. Szakdolgozatom célja, hogy a pénzügyi kultúra, és a digitalizáció helyzetét vizsgáljam, Magyarországot nemzetközi összehasonlításban is pozicionáljam. Dolgozatom első részében a pénzügyi kultúra fogalmának meghatározásával foglalkoztam, és a magyarországi pénzügyi kultúra helyzetét vizsgáltam többféle megközelítés alapján. A kutatások segítségével bemutattam hazánk nemzetközi összehasonlításban elfoglalt helyét. Dolgozatom következő részében a digitalizáció témakörét jártam körül. Ebben a fejezetben ismertettem a hazai digitalizációs folyamat helyzetét, katalizátorait, a törvényi szabályozás változását, és ennek eredményeképpen a piacra belépő új szereplőket. Digitális csatornák vizsgálata témakörben a készpénzforgalommal, valamint az elektronikus csatornák vizsgálatával foglalkoztam. Először a készpénz helyettesítő eszközök elterjedését, és használatát elemeztem. Azután az elektronikus csatornákon végzett tranzakciókat vizsgáltam hazai, és nemzetközi összehasonlításban is. A tranzakciók mellett, a digitális csatornák bankolási célra történő használatát, a bankok által kínált elektronikus úton igénybe vehető szolgáltatások körét mutattam be. A pénzügyi döntéseinket befolyásoló információ források változását is elemeztem. Eredményként megállapítottam, hogy a hazai pénzügyi kultúrába egyre inkább beépül a digitális csatornák használata. Egyrészt az ügyfelek igényei változtak ebbe az irányba, másrészt a bankok is innovatív megoldásokkal állnak elő, megkönnyítve az ügyintézést. A szabályozói környezet is ösztönzi a piac szereplőit a fejlődésre, mivel lehetőséget biztosított új szereplők piacra lépésére. A pénzügyi kultúra és a digitális kompetenciák fejlődésének köszönhetően, egyre gyakrabban használják az emberek a digitális megoldásokat. Nemzetközi összehasonlításban a pénzügyi kultúra, és a digitalizáció területén is lemaradásban vagyunk. Ennek a hátránynak a csökkentése érdekében, ajánlott mindkét területet az érintettek összehangolt munkájával fejleszteni.