Apróvad élőhely fenntartási, fejlesztési lehetőségek vizsgálata, a mezőgazdaság öntözéses gazdálkodása mellett - Káldi Sándor (2020)
Dolgozatomban bemutatásra kerül a Lajta-Hanság Zrt. öntözéses gazdálkodás fejlesztéssel érintett terület agronómiai-, élőhely-, és vadgazdálkodási szempontból. Ismertetem munkámban a fejlesztéssel érintett terület termesztéstechnológiáját, a vetésszerkezet átalakulását. Dolgozatomban – vettem azt a bátorságot - az öntözéses gazdálkodás következtében átalakuló agrárélőhelyeket minősítem, és az öntöző berendezésekkel le nem fedett területek apróvad élőhely lehetőségeit dolgoztam ki, javaslattal az agrár támogatásokban. Hasonló jellegű munkát nem találtam, úgy gondolom idehaza úttörő jellegű a kidolgozott terület, amelyhez interjúk módszerével minden érintett féllel beszélgettem, és a szükséges információkhoz hozzájutottam. Összeállított javaslataim kivonataként az oly sokszor leírt, élőhelyfejlesztéshez nélkülözhetetlen konstruktív hozzáállást az érdekeltet felektől, és az Európai uniós támogatások szükségszerűségét állapítom meg.