Otthonteremtés Finanszírozása 2020 - Kolonicsné Dominek Szabina (2020)
A dolgozatom témáját a pénzügyi szolgáltatásokat és a lakáshitelezést azért választottam, hogy bemutassam a bankrendszer kialakulását, működését, termékeit és a hitelezés folyamatát. A folyamatos gazdasági és politikai hatásoknak köszönhetően a hazai bankrendszer és a pénzügyi szektor számos változásokon ment keresztül. A fair banki szabályok miatt szigorodott a működést szabályozó törvényi feltételrendszer. A piaci verseny új kihívásokat és elvárásokat támasztott a pénzintézetekkel szemben. A dinamikusan fejlődő pénzügyi világban a Budapest Bank Zrt. már a kezdetektől felelős, konzervatív finanszírozási politikát választott, amit jelenleg is eredményesen és sikeresen működtet. A szakdolgozatom első részében ismertetem a hazai pénzügyi intézményrendszer felépítését, a hitelintézeti törvényt, az üzleti bank tevékenységi körét, a kereskedelmi bank hitelezési üzletágát és jogszabályi háttereit, a lakossági hiteleket, a kapcsolódó és a lakáshitelezés folyamtát. A második fejezetben a Budapest Bank történetét, pénzügyi helyzetét, értékesítésicsatornáit, a lakásfinanszírozási lehetőségeket a Budapest Banknál, a lakáscélú hiteltermékek és paramétereit, a piaci kamatozású hiteleket, támogatásokat, a lakáshitelezés folyamatát, kérelem benyújtástól folyósításig, hitelmonitoringot, visszafizetési problémákat mutatom be. A zárófejezetben pedig lakáshitelek összehasonlítását végeztem két konkurens bank ajánlatával. Az ügyfelek manapság életik egyik legfontosabb döntésénél szakszerű tanácsadást várnak el. Összehasonlításokat végeznek számos bank ajánlatával és mérlegelik, hogy mely konstrukció lesz számukra a legmegfelelőbb. Az egyre szigorúbb szabályozás mellett a finanszírozók próbálnak enyhíteni a dokumentációs feltételeken, szabályozzák folyamatosan a folyamataikat, hogy még rugalmasabban jusson az ügyfél hitelhez. Akciókkal és díjelengedési, vagy előre meghatározott összeg jóváírásával próbálják kedveltebbé tenni a hiteltermékeket. Összességében a hazai gazdaság piacgazdasággá formálódott és szereplői nem léteznek a pénzintézetek befektetési és hitelezési tevékenysége nélkül. Az én konklúzióm, hogy minimális folyamatszabályozással a legfontosabb célok elérhetőek. A Bankok bevételének és eredményességének növekedésével párhuzamosan növekszik az ügyfélelégedettség, ami a legfontosabb a mai pénzügyi világban. Fontos szerepe van a személyes kapcsolatoknak, a kiemelkedő szakmaiságnak, a megfelelő finanszírozás kiválasztásánál.