Az aranysakál nagyvadgazdálkodásra gyakorolt hatásának vizsgálata - Dénes Péter (2020)
A szakdolgozat az aranysakál megjelenését majd országos térhódítását vizsgálja az elfoglalt területeken élő csülkösvad teríték adatainak vizsgálatával. A sakál zsákmány fogyasztásában a nagyvad szezonálisan, változó mértékben van jelen, ami nem csak ragadozásból ered. A nagyvad állományban ott jelentkezik jelenlétére visszavezethető számottevő kártétele, ahol korában nagy számban élt az őz és a dámvad, és a sakál állománya is nagyon magas számot ért el. A sakál kis létszámú populációi alig észrevehető állomány változásokat eredményeznek, melyek oka sem egyértelműen a faj predációjára vezethető vissza.