Az emlékérmék lakossági befektetési lehetőségeinek vizsgálata az Egyesült Királyságban, Ausztriában és Magyarországon - Breglovics Veronika (2020)
A lakosságot régóta foglalkoztató kérdés az egyes befektetési lehetőségek közötti optimá-lis választás, hiszen minden ember a lehető legnagyobb többletjövedelmet szeretné reali-zálni a befektetése után. Ezen gondolkodásmódból indultam ki a kutatásom során, mely el-sődleges célja, hogy egy innovatív megtakarítási lehetőséggel ismertessem meg a gazdasági szereplőket, bővítve ezzel a megtakarítási lehetőségek, tárházát. A dolgozatom központi kérdése, hogy az emlékérmék mint alternatív befektetési lehetőségek megállják-e a helyü-ket a lakossági megtakarítások között a vizsgált országokban. Az Egyesült Királyság, Ausztria valamint Magyarország közös tulajdonságai, hogy állami közreműködéssel bocsátanak ki emlékpénzérméket. Vizsgálataim alapját a 2008 és 2009 között kibocsátott angol, osztrák és magyar ezüst emlékérmék képezték. A gyakorlati elemzés során megfigyeltem a 2019. májusában és októberében értékesített érmék sajátos tulajdonságait és IRR képlet segítségével megállapítottam a belső kamatlá-bak alakulásának nagyságát. Korrelációs vizsgálat során az egyes tényezők közötti kapcso-latok feltárását végeztem el, valamint a szakirodalom által megállapított értékalakító hatá-sát a gyakorlati adatokon keresztül elemeztem. Végül pedig az infláció lehetséges hatásait figyeltem meg. A kutatásom eredményeként megállapításra került, hogy az angol érmék értéknövekedése és belső kamatlába a legnagyobb a három ország közül, őket követik az osztrák érmék, majd a sort a magyar érmék zárják. Általánosságban elmondható, hogy az érmék ezüst anyagára piaci érték alakító tényező, míg a ritkaság nincs összefüggésben vele. Az inflációs hatás ellenére átlagosan minimum 20 százalékos hasznot lehet az érmékkel realizálni. Az alacsony kockázatú lakossági megtakarítási lehetőség közül kimagasló jövedelmet hozó emlékérmékbe történő befektetést érdemes lenne megfontolniuk a gazdasági szereplőknek.