Raktári szervezeti változtatás folyamata egy hazai vállalat esetében - Horváth Beatrix (2020)
Szakdolgozatomat, a Vaskeresztesen található MAM –Hungária Kft. vállalat raktári szervezeti változás folyamatairól és hatásairól írtam meg. Mivel egy 30 éves vállalatról van szó, erős vállalati kultúra, régi struktúra, berögződött viselkedés jellemzi, ezért az emberi oldaláról kézenfekvő megközelíteni a változtatással járó problémákat. Azért esett a választásom erre a témakörre, mert nagyon fontosnak tartom feltárni a szervezeti változtatás folyamatában lévő nehézségeket, a hiányosságokat, ezzel segítve a vállalat szervezeti egységeinek jövőbeni fejlesztési folyamatait. Rámutatni, hogy a fejlesztés, változtatás elsődleges szempontja az ember, ezért fontos, hogy a szervezet minden tagja megfelelő figyelmet, információt kapjon. Az embereket tartják a szervezet legfontosabb erőforrásainak, és ennek megfelelően fejlesztik és hasznosítják a képességeiket. (Pieters, G. R.; Young, D. W. 2000) Dolgozatomat, a témaválasztásom indoklásával kezdtem, majd a célkitűzéseimet ismertettem. A szervezetfejlesztés vizsgálatához kvantitatív, kérdőíves kutatási módszert használtam. A raktári dolgozók részére online kérdőívet, a vezetőkkel és a tanácsadóval mélyinterjút készítettem. A változtatási folyamatok ismertetését a megfelelő szakiroda-lom felhasználásával támasztom alá. A szakirodalom felkutatásában arra mutatok rá, hogy a változásmenedzsmenthez tartozó szakirodalom használatával, milyen stratégiák, taktikák és modellek nyújtanak segítséget. Melyek azok a sarkalatos pontok, amiket egy radikális változtatás során figyelembe kell venni. A változással szembeni ellenállás kezelése a változásmenedzsment egyik legnagyobb kihívása. A változtatás sikerességét az ellenállás kezelése, nagymértékben befolyásolja. Ezért nagyon fontosnak tartottam, hogy a változások közbeni, érzelmi folyamatokra is kitérjek. A vállalat bemutatása után, a vizsgált raktári szervezeti változtatás folyamatát foglaltam össze. Mivel a raktári szervezet tagja voltam (szállítási csoportvezető), ezért közelről érzékelhettem a problémákat, hasznosíthattam a tanult ismereteimet. A kérdő-ívek és a mély interjúk kiértékelésénél igyekeztem az érzelmeimet háttérbe szorítani és törekedtem az objektivitásra. A dolgozatom végén összefoglalom az észrevételeimet, javaslataimat, hogy a jövőbeni változásokat gördülékenyebben, a szakirodalom felhasználásával tudják végrehajtani.