Vonalas létesítmények felmérése földi lézerszkennerrel - Katona Csaba (2020)
Szakdolgozatomban a Leica BLK 360 földi lézerszkenner alkalmassági vizsgálatával foglalkozom vonalas létesítmények felmérésére. Vizsgálatra kerül a szükséges jel-műszer távolság, céljelek, regressziós és pontfelhő tájékozási módszerek, valamint egy út állapotának vizsgálata is. Egy 530 méter hosszú önmagába záródó tesztpályán történt a felmérés, ahol a távolságok 20-40 méter között változtak, valamint 17 alappont létesült a pontossági vizsgálatokat segítve. Ilyen távolságok mellett négy regressziós és két forgatási módszer került összehasonlításra. A regressziós módszerek pontosságát és alkalmazhatóságát a jellemző hibáikon (RMSE) vagy visszaszámolt sugárértékeken keresztül értelmeztük. A a forgatási módszerek vizsgálata során az alappontokat a forgatásban felhasználó és elhagyó metódusokat vizsgáltunk. Út állapot vizsgálat során egy mérőállomással készült referencia méréssel való összehasonlításon keresztül vizsgáltuk a szkenner alkalmasságát a felmérésre. Szakdolgozatom végén a mérési módszerek pontosságáról és legjobb módjáról, valamint a szkenner és folyamat alkalmasságáról teszek megállapításokat vonalas létesítmények felmérésére.