Az egészségügy társadalmi,gazdasági megközelítésben - Scher Mónika (2015)
Hazánk egészségügyi rendszere meglehetősen sok diszfunkcionális elemet hordoz magában. Noha számos reformkísérlet irányult az ágazat problémáinak megoldására,mégis azt mondhatjuk, hogy napjainkra egy olyan típusú válsághelyzet alakult ki,amelyben az alkalmanként befecskendezett tőkeinjekció már egyáltalán nem elegendő.Ahhoz, hogy változást érhessünk el, új alapokat kell lefektetni vagy a meglévő rendszert kell hatékonyabban optimalizálni, hiszen az egészségügyre fordítható források korlátozottan állnak rendelkezésre, miközben a szükségletek exponenciálisan nőnek. Dolgozatomban az egészségügy finanszírozásával foglalkoztam. Kutatásom célja az ágazaton belüli mikroszintű működési nehézségek feltárása volt. A közgazdaságtan és az egészséggazdaságtan kapcsolatából kiindulva, a nemzetközi egészségügyi rendszerek bemutatásán keresztül, a magyar egészségügyre koncentráltan vizsgáltam a témát. Értekezésem egy esettanulmányt is tartalmaz, melyben a lakókörnyezetemben található egészségügyi intézmény pénzügyi kimutatásaiból igyekeztem rávilágítani a rendszerben rejlő problémákra, a veszprémi kórházat érintő kihívásokra. Alapvető probléma a finanszírozási struktúra szerkezete, mivel a területi ellátási kötelezettség, a hozzá kapcsolódó kapacitás és a biztosított forrás egyáltalán nincs egyensúlyban. A kórház éves eredmény-kimutatásaiból, továbbá a havi adósságállomány mértékéből jól látszik, hogy intézményi szinten több százmilliós hátralékkal rendelkeznek. A 2013-as tulajdonjogi változás (állami kézbe kerülés) sem oldotta meg a rendszerben folyamatosan jelenlevő likviditási gondokat. A beszállítói tartozások mértéke továbbra is jelentős. Megoldást jelenthetne a megyei fekvőbeteg ellátási struktúra koncentráltabbá tétele, elősegítve a hatékonyabb betegellátást, intézményi és finanszírozási szinten is. Pillanatnyilag pályázatok és önkormányzati támogatások révén valósul meg a fejlesztések jelentős része. Úgy gondolom, hogy a nehézségek ellenére a Csolnoky Ferenc Kórház mindet megtesz annak érdekében, hogy egy dinamikusan fejlődő intézménnyé váljon.