Készlet-és raktárgazdálkodás hatékonyságának vizsgálata az Autoliv Kft.-nél - Bokor Enikő (2020)
Az Autoliv Kft. egy sopronkövesdi telephelyű nemzetközi szintéren működő multinacionális vállalat, amely az autóipar számára gyárt biztonsági berendezéseket. A svéd anyaválla-lattal rendelkező cég tevékenysége Magyarországon 1991 óta egyedülálló. Kiemelt szerepet tölt be a régióba- és országszinten az elektronikai és mechatronikai termékek gyártásában is. A társaság célja nem más, mint hogy piacvezető pozícióba kerüljön, illetve, hogy életmentő termékeinek hála lecsökkentse a közlekedési balesetek okozta elhalálozások számát. A célok eléréséneknek megvalósítására a logisztika szempontjából lehet megvizsgálni a módszereket és azok hatékonyságát. A szakdolgozat célja a társaság készletgazdálkodásának- és raktárgazdálkodásának hatékonyságának tanulmányozása, amely segítséget nyújt a cég számára, hogy megfelelően és költségtakarékosan gazdálkodjon az eladásra kínált árukkal, valamint, hogy a legmegfelelőbb módon tudja tárolni alkatrészeit és késztermékeit egészen a kiszállításig. A logisztika területén keresztül érdemes megvizsgálni a készleteket, illetve azok hatását a raktárra és a termelésre egyaránt. A készletgazdálkodás elméletének ismerete elengedhetetlen ahhoz, hogy a későbbiekben az Autoliv Kft. esetében vizsgálni lehessen a megvalósítását. Szükséges felmérni a készletezést befolyásoló tényezőket és a készletek változtatásának alapját, illetve a felelős területeket. Az Autoliv Kft készletgazdálkodása esetében fontos tényező, hogy pontos adatok álljanak a rendelkezésre, ez a beszállítókon, illetve a raktár munkatársain múlik. A raktári tevékenységek és mechanizmusok tanulmányozása során következtetni lehet a raktár készletkezelésének hasznosságára, illetve kapacitására. A készletszintek, azok tárolása és vele járó költségek, valamint a rendelkezésre álló raktár kapacitása egyaránt befolyásoló tényezők. A két funkció helyes kezelésével a felmerülő költségek csökkenthetők. A hatékony működés érdekében elengedhetetlen a fentebb említettek folyamatos figyelemmel kísérése. A vizsgálatok alapján a cél mindezek megvalósítása és fejlesztése által a vevői igények ki-elégítése, a termelés, valamint a kiszállítás tendenciájának javítása.