Sopronhorpács község gazdasági és pénzügyi helyzete 2014 és 2019 között - Igler Patrícia (2020)
Szakdolgozatom a helyi önkormányzatokról, azon belül pedig Sopronhorpács Község Önkormányzatának gazdálkodásának elemzéséről szól. A dolgozatom célja, hogy Sopronhorpács Község Önkormányzat gazdálkodását az utolsó 6 éves költségvetése alapján vizsgáljam meg különböző szempontok szerint. Az ország gazdasági helyzete az egész államháztartást érintette, így az önkormányzatok lehetőségeit is. A gazdasági környezet, a jogszabályok kiszámíthatatlan és állandó változása kedvezőtlen helyzetbe hozta a helyi önkormányzatokat, finanszírozási problémáik miatt egyre nehezebben tudták megoldani napi működésüket. A bevételeik folyamatosan csökkentek, miközben a kiadásaik egyre növekedtek, kötelező feladataik ellátása is veszélybe került emiatt. Felmerül a kérdés, hogy egy kisebb önkormányzat hogyan birkózik meg feladataival, azokat maradéktalanul teljesíteni tudja-e. Ezen kívül választ szeretnék kapni arra, hogy szülőfalum önkormányzata mennyire érintett a sajtóban napi szinten megjelent írásokban szereplő állításokban, miszerint évről évre egyre nehezebb helyzetbe kerülnek az önkormányzatok a finanszírozásukban bekövetkezett változások hatására. Mennyire van jelen Sopronhorpácson az a tendencia, hogy a bevételek folyamatosan csökkennek, miközben a kiadások egyre növekednek.Szakdolgozatomban az önkormányzatok helyzetét helyi lakosként Sopronhorpács Község Önkormányzatának példáján keresztül vizsgáltam. Működését, felépítését, gazdálkodási tevékenységét az elmúlt hat év alapján tanulmányoztam, melyhez az önkormányzat beszámolóinak 2014 – 2019 közötti adatait használtam fel. Az önkormányzat vagyoni és pénzügyi helyzetét a különböző mutatók (eszközszerkezet, tőkeszerkezet, likviditás) segítségével elemeztem, ezenkívül felhasználtam az Állami Számvevőszék által is alkalmazott CLF módszert, melynek sajátossága, hogy elkülöníti a feladatok ellátással és a vagyonnal kapcsolatos bevételeket és kiadásokat. Segítségével kiküszöbölhető a költségvetési számvitel pénzforgalmi szemlélete okozta torz kép a gazdálkodás eredményességéről. Az olvasó egy képet kaphat arról, hogy hogyan alakul egy ilyen kis település, mint Sopronhorpács gazdálkodása, illetve arról is, hogy én ezekből az eredményekből mikre következtettem.