Göngyöleg logisztika anyagáramlásának optimalizálási lehetőségei az Autoliv Kft.-nél - Horváth Ádám (2020)
Szakdolgozatom alaptörekvése Európa egyik legnagyobb biztonsági öv összeszerelő üzeménél, az Autoliv Kft.-nél működő jelenlegi göngyöleg logisztika anyagáramlásával kapcsolatos optimalizálási lehetőségek bemutatása, valamint a várható eredmények és a vállalatra gyakorolt gazdasági hatásainak felvázolása. Emellett érvekkel alátámasztom fejlesztés indíttatásának fontosságát és menetét. A jelenlegi helyzetben az Autoliv Kft.-nél a göngyöleg készletek tárolására egy rövidtávon jól kivitelehető alternatív megoldást alkalmaznak. A vállalat területén elhelyezkedő két bérelt sátor nyújt segítséget az értékesítéshez használt göngyölegek raktározásához. A korábbi külső tároláshoz képest, a vállalatnál jelenleg folyó göngyölegáramlás rendkívül hatékony és ezt a megfelelő optimalizáló lehetőségekkel tovább fokozhatjuk. A témához kapcsolódó fejlesztések és változtatások már több éve napirendi pontját képezik az illetékeseknek, ugyanis havonta több mint 8.000 €, azaz közel 3.000.000 forint költséget képez. A dolgozatomban említett lehetőségek azt a cél szolgálják, hogy ezt a költséget a lehető legkevesebbre csökkentsék. Mindemelett a főbb célok között szerepelnek a munkavédelmi, környezetvédelmi, technológia és az ergonómiai szempontoknak való megfelelés. Az innovációkkal így nem csak költségek minimalizálását, de a munkakörnyezet biztonságosabbá tételét és javítását is elérhetjük. A lehetőségek között megemlítek egy korábban felmerülő, de a jelenlegi helyzet miatt kivitelezhetetlen opciót, egy saját kézben lévő göngyölegraktár felépítését. A hosszútávú javulás érdekében ez egy komoly értékkel bíró változtatás lenne, azonban mivel megvalósítása hatalmas költséggel járna, így a vállalat vezetői ezt a megoldást elvetették. Az ezt követő fejezetekben kitérek, hogy mely fejlesztésekkel lehetne még javulást elérni a göngyölegáramlás területén, valamint hogy ezek milyen hatásokkal járnának, illetve milyen eredményeket indukálnának a jövőben. Az optimalizáló lehetőségek együttes kivitelezésével közel negyedére csökkenthető lenne a göngyölegek raktározásával és anyagmozgatásával járó költségek. A jelenleg működő rendszerrel ellentétben a dolgozatban említett megoldások megvalósításával hosszú távon szüntetné meg a felmerülő problémákat és gazdaságilag is elfogadható eredményt. A kivitelezésekkel járó költségcsökkenéseket nehéz számszerűleg kifejezni, azonban biztos, hogy az említett javaslatokkal kollektíven érhetne el javulást az Autoliv Kft. a göngyölegraktározás területén.