A tapolcai Lelki Egészség Központ egészségfejlesztési projekt bemutatása és értékelése - Skerlecz Bence (2020)
Szakdolgozatom célja volt, hogy megvizsgáljam miként kapcsolódik általánosan és lokálisan egy lelki egészségfejlesztési projekt a humánerőforrás kapacitás bővítéséhez mennyiségi és minőségi szempontból. A vizsgált projekt: EFOP-1.8.20-17-2017-00016 Lelki Egészségfejlesztési Központ létesítése a Tapolcai járásban. A sikeres pályázat után létrejött a helyi Lelki Egészségfejlesztési Központ (LEK), amelynek működését és hatásait vizsgáltam. Szakdolgozatomban bemutatom, hogyan definiálhatjuk a lelki egészségfejlesztés és a humánerőforrás fogalmát. A két fogalom megismerése után párhuzamot vonok a lelki egészség megléte/hiánya és a humánerőforrás kapacitás között. Részletesen ismertetem a pályázati felhívást, az elnyert pályázatot és a létrejövő Lelki Egészségfejlesztési Központot. A két fogalom közti kapcsolat meglétének bizonyításához primer kutatást készítettem, melyek többek között két személyes interjút foglalt magában. Az egyik interjú a projekt menedzserével készült, a másik pedig a LEK projekt szakmai vezetőjével. Az interjúkban hangsúlyt kapott, hogy miként valósult meg a projekt, hogy jött létre és milyen hatással van az itt élő emberek életére, valamint kikértem a szakemberek véleményét az általam vizsgált párhuzam meglétére. Egy saját szerkesztésű kérdőív segítségével adatokat vettem fel arról, hogy a LEK programjain résztvevők, miként élik meg, miként tapasztalják az általam vizsgált két fogalom közti összefüggést. Emellett saját fotódokumentáció segítségével mutatom be a Lelki Egészségfejlesztési Központot és néhány programját. A kutatási módszerek által felmérem, hogy az LEK mennyire sikeres, elérte-e a kitűzött céljait. Az összegzés keretében értékelem a megvalósult projektet, illetve azt, hogy a projekt milyen módon kapcsolódik a humánerőforrás kapacitáshoz. Szakdolgozatom végén ismertetem következtéseimet, mi szerint a projekt egyértelmű hatással van a lokális humánerőforrásra és az itt élő emberek életminőségére. Véleményem szerint a mai rohanó világban egyértelműen több hangsúlyt kellene fektetnünk a lelki egészségünkre, ezáltal az életminőségünk javulása érdekében.