A gyermekvédelmi észlelő - és jelzőrendszeri tagok együttműködése a Szociális, Család- és Gyermekjóléti Szolgálat Pacsa vonatkozásában - Oláh Viktória (2020)
A Szociális, Család- és Gyermekjóléti Szolgálat Pacsa székelyű intézmény munkatársaként 2016 óta látok rá a gyermekvédelemre és dolgozom együtt gyermekvédelmi észlelő- és jelzőrendszeri kollégákkal. A szakmában töltött évek során arra az elhatározásra jutottam, hogy megvizsgálom az intézményhez tartozó településeken dolgozó jelzőrendszeri szakemberek együttműködését. Egy jól működő jelzőrendszer hozzájárulhat ahhoz, hogy a gyermeket érő negatív hatások elkerülhetők legyenek, vagy minél kisebb kárt okozzanak egy-egy család életében. Munkám így a kooperáción, valamint a gyermekvédelmi észlelő- és jelzőrendszeren alapul. A gyermekjóléti szolgálatok és családsegítők munkája összevonásra került, így bizonyos esetekben gyorsabbá vált az információáramlás, összességében mégis inkább negatív hatásait észleljük a kialakult fölérendeltségi viszonyok következtében. Véleményem szerint ez az észlelő- és jelzőrendszer működésére is kedvezőtlenül hatott...