Légi lézeres letapogatásból faegyedek felismerése és faállomány-jellemzők meghatározása - Csuma Kata Viola (2020)
Egyre gyorsuló világunkban az információ értéke nő, ezért fontos a gyors, pontos, megismételhető adatgyűjtő rendszerek megléte. Ennek egyik alternatívája a lézersugár használata, mely már nagyon sok szakterületen elérhetővé vált. Dolgozatomban egy erdőállomány légi lézeres letapogatásából származó pontfelhő adatait dolgoztam fel. Térinformatikai programok segítségével elkészítettem a terület felszín- és domborzatmodelljét, az erdőállomány lombkorona modelljét. Ez utóbbit felhasználva szegmentáltam a lombkoronákat és meghatároztam a fák magasságát. Becslést adtam a területen lévő fák térfogatára. Eredményként az állomány átlagos famagassága 27 m, a fák átlagos koronavetülete 37 m2. A terepi mérésekkel összehasonlítva a törzsszám tekintetében 20 %, míg a térfogat esetében 11 % volt a hibahatár.