Iskolai diákok (serdülők) közötti konfliktusok elemzése - Kui Biborka (2020)
Napjaink „taposómalma”, a széteső családok számának növekedése, a „kütyük” egyre szélesebb körben való térhódítása hatalmas terheket rónak gyerekeinkre. Az iskola az a hely, ahol a gyerek szülői felügyelet nélkül mozog, úgymond „szabadon”, viszont családi életének lenyomataival. Az az a hely, ahol így vagy úgy „kisül” az, amit magában hordoz. Itt tud hangsúlyosan megnyilvánulni, hogy mi van benne: félelem, frusztráltság, kimerültség, elhagyatottság, elnyomás, vagy akár kiegyensúlyozottság, elégedettség, határozottság, megértés, nyitottság és az, hogy mit tud ezekkel kezdeni. Jelen dolgozat keretén belül megvizsgáltam, elemeztem, hogy napjainkban az iskolákban a gyerekek között milyen típusú konfliktusok jönnek létre, ezek mennyire gyakoriak, és hogy hogyan élik meg ezeket a diákok, hogyan reagálnak ezekre. Vizsgáltam korosztályokat, iskola típusokat (városi, vidéki), és kíváncsi voltam a nemek közötti különbségekre illetve hasonlóságokra is. Összehasonlítottam eredményeimet az eddigi kutatások eredményeivel, kideríteni, hogy van-e számottevő különbség más régió, más kor gyerekei és a mostani, itteni diákok viselkedése között.