A gyermekbántalmazás felismerésére és megszüntetésére irányuló módszertan a Zala Megyei Gyermekvédelmi Központ és Területi Gyermekvédelmi Szakszolgálat Nevelőszülői Hálózatában - Pénzes-Ferencz Evelin (2020)
Sok tévhit él a köztudatban a gyermekbántalmazással kapcsolatban. Az emberek azt hiszik, hogy a gyermekbántalmazás a család magánügye, nem szólhat bele senki. Feltételezem, a nevelőszülők sem tudják, hogy bántalmazás gyanúja esetén mi a teendőjük, kihez kell fordulniuk. Sokszor talán a bántalmazás jeleit sem észlelik. Szakdolgozatomban arra keresem a választ, hogy a nevelőszülők mennyire ismerik a gyermekbántalmazás módszertanának tartalmát, ismerik-e, hogy mi számít bántalmazásnak. Szeretnék átfogó képet kapni arról, hogy tudják-e mi a teendőjük és kihez fordulhatnak, ha fennáll a bántalmazás gyanúja. A témával kapcsolatos, felállított hipotéziseim közül egy megdőlt, kettő pedig beigazolódott. A kérdőívek kiértékelését követően ugyanis nyilvánvalóra vált számomra, hogy a nevelőszülők tisztában vannak említett jelenség fogalmával, sőt ismerik az erre készült módszertani útmutatót is. Kutatásom megerősített abban, hogy egy nevelőszülőnek hatalmas szeretettel és türelemmel kell fordulnia nevelt gyermeke(i) felé, hogy a gyermek, otthon érezze magát új környezetében, kialakuljon egy erős bizalom, és nem utolsó sorban, hogy a nevelőszülő ismerje annyira a gyermeket, ha bántalmazás érné, felismerje azt.