Botanikai és talajbiológiai vizsgálatok molyhos tölgyesekben és a helyükre ültetett idegenhonos faállományokban a Szárhalmi-erdőben - Tóth Tamara (2020)
Dolgozatomban a Szárhalmi-erdő három eltérő faállományokkal borított erdőrészletét hasonlítom össze növénytani és talajbiológiai szempontok alapján. A botanikai felmérés során cönológiai felvételeket készítettem, az erdőrészletek növényzetét a Borhidi féle Szociális Magatartás Típusok szerint értékeltem.. Célom a növényzet és a talajlakó ízeltlábúak közötti összefüggések felismerése és leírása. A talajbiológiai vizsgálatok és elemzések során az EMI értéket, a QBS indexet, a taxonok számát és a taxondiverzitást vettem alapul. Növényfajok tekintetében mindhárom erdőrészletben legynagyobb arányban a generalista fajok jelentek meg. Az idegenhonos fafajú állományokban nagyobb fajszámban és borításban jelentek meg az agresszív kompetitorok, idegenhonos fajok, gyomfajok az őshonos állományú területekhez képest. Az idegenhonos állományokhoz kapcsolódó talajbiológiai mutatók jelentősen elmaradnak az őshonos állományokhoz képest.