Útállapot felmérés geodéziai módszerei - Késmárki Károly (2020)
Az útállapot felmérése, vizsgálata évezredek óta történik. A mai modern korban modern eszközök segítségével, különböző módszerekkel vizsgálják a szakemberek. Szakdolgozatomban én is a Soproni Egyetem botanikus kertjében, egy 402 méteres útszakaszát vizsgálom különböző geodéziai módszerekkel az egyszerű mérésektől a korszerű mérőállomásig. A felmérés során mért és számítógéppel kiértékelt eredményekkel összehasonlítást lehet végezni az alkalmazott módszerek között. A kapott eredmények azt bizonyítja, hogy bár ezen útszakaszon kisebbek az eltérések, a nagyobb beruházásoknál ezen eredmények arányosan megnövekedve már jelentősen befolyásolja a végeredményeket.