A nutria (Myocastor coypus Molina, 1782) előfordulása és gazdasági jelentősége a Concó patak mentén - Pok András Balázs (2020)
Szükségesé vált ennek a fajnak a vizsgálata mert nagyon nagy számban elszaporodtak a patakok, folyók és a tavak mentén, szinte minden alkalommal találkozhat velük az ember. Károkozásuk jelentős lehet a gátakban és a mezőgazdasági kultúrákban. Három vizsgálatot végeztem, az első a példányok csapdázása, vadászata és biometria anyagok gyűjtése volt. A második a nutriák élőhelyére, nutriavárak felkutatására és ezek vizsgálatára irányult. A harmadik a faj táplálkozásával és parazitózisával foglalkozott. A vizsgálatok megmutatták, hogy a faj vízhez kötötten él. A családok egymástól akár 150-200méter távolságra is építhetik az üregüket. A biometria adatok most már pontos átlagokat nyújtanak mindkét ivarnál. A károkozás megelőzése érdekében fontos a faj folyamatos gyérítése.