Talajok granulometriai vizsgálata a klasszikus „pipettás” ülepítéses és a lézerdiffrakciós mechanikai összetétel vizsgálati módszerek összehasonlítása - Szecsődi Orsolya (2020)
A talajok szemcseeloszlásának meghatározása segítséget nyújt a talaj hidrofizikai tulajdonságainak (vízvezető és víztartó képesség) nyomon követesére is. A klímaváltozás hatással lesz a talajaink vízfelvevő és vízmegtartó képességeire, mivel ezek a vízmennyiségek csökkeni fognak. A dolgozatomban először az elméleti hátterével foglalkoztam, a szemcsék kialakulásával és tulajdonságaikkal, az erdészeti jelentőségeikkel. Megvizsgáltam a két módszer: a klasszikus „pipettás” ülepítéses és a lézer diffrakciós szemcse analízis elvi felépítését, tulajdonságait. A gyakorlatban elvégzett mérések, minták többféle előkészítési aspektusait mutatom be. Ennek főbb részei: a kapott eredmények korrelációs diagramjainak az összehasonlítása; a vízmérlegek elkészítésé a két mérés eredményeiből kapott leiszapolható rész felhasználásával, továbbá az így kapott ábrák alapján konklúzió levonása; végezetül javaslattétel az előkészítési módszerek javítására.